Audi e-tron GT de Hankook ev-lastikleriyle yola çıkıyor

Hankook, özel olarak geliştirdiği Ventus S1 evo 3 ev lastiklerle Audi e-tron'un yanı sıra Audi'nin tamamen elektrikli ilk spor otomobili olan Audi e-tron GT'nin de lastik tedarikçisi oldu.

Elektrikli araç pazarı, sadece Avrupa’da 2020 yılında bir önceki yıla göre % 138 büyüyerek, diğer tüm araç kategorilerinin önüne geçti. Premium lastik üreticisi Hankook da Audi e-tron GT için geliştirdiği lastiklerle EV orijinal ekipman sektöründeki pazar payını artırıyor. Prototipi 2018 yılında sergilenen Audi e-tron GT,  fabrikada çıkışı olarak elektrikli araçların ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel olarak geliştirilen Hankook Ventus S1 evo 3 ev lastiklerle donatılıyor. Ön aksta 225/55R19 XL 103Y, arka aksta ise 275/45R19 XL 108Y ebatlarında kullanılan Ventus S1 evo 3 ev lastikler, elektrikli spor araçların performanslarını optimum bir şekilde yola taşımalarına yardımcı olan pek çok teknik ayrıntıya sahip.

Hankook Lastikleri Avrupa Başkanı Sanghoon Lee konuşmasında şu sözlere yer veriyor: “Bir e-lastik geliştirmek özellikle karmaşık bir iş. Dolayısıyla bu alanda araştırmaya erken başlamış olmamızın karşılığını alıyoruz.  Şirketimiz bugün, elektrikli spor otomobil segmentinde yer alan ve aralarında Audi e-tron GT’nin de bulunduğu çok sayıda premium modelde tercih ediliyor ve genel olarak bu segmentte çok iyi bir yere sahip.”

Elektrikli araçlarda motor sesi çok az olduğundan dolayı aracın içindeki yol ve lastik gürültüsü daha yüksek algılanıyor. Bu sebeple Ventus S1 evo 3’ün sırt deseni, lastik gürültüsünü yaklaşık üç desibel azaltmak amacıyla Audi e-tron GT için özel olarak uyarlandı. Elektrikli spor otomobillerin yüksek performansının neden olduğu yüksek streslerle baş edebilmek için lastik, boncuk paketleme olarak adlandırılan bir teknolojiyle takviye ediliyor ve yüksek hızlarda bile çok hassas yol tutuş sağlamak için yüksek yanal dayanıklılığa sahip. Audi e-tron GT gibi Grand Turismo araçlar, uzun seyahatlerde bile rahat bir yolculuk sunmak için tasarlanıyor. Hankook’un EV lastikleri de sportif özellikleri desteklerken,  üst düzey konfor da sunuyor.

Hankook’un Avrupa Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Klaus Krause ise; “Lastiğimizin, bir yandan Audi e-tron GT’nin çok yüksek sürüş gücünü yola taşırken, aynı zamanda elektrikli araçlarda yüksek verimlilik ve menzil açısından kilit bir etken olan düşük yuvarlanma direncine sahip olması gerekiyor. Elde ettiğimiz sonuçla gurur duyabiliriz.” diyor.

Hankook geliştiricileri, Audi e-tron GT gibi bir elektrikli aracın spesifik taleplerini karşılamak için lastik bileşeninin pişirilme sürecini doğru sıcaklık, zamanlama ve basınç dengesi sağlayacak şekilde uygulamaya göre optimize etti. Ventus S1 evo 3 ev, geleneksel sırt bileşenlerine kıyasla yüzde 30 daha dayanıklı olması ve yuvarlanma direncinin ise  yüzde 13 daha düşük olmasıyla ön plana çıkıyor.

 

Bunları da beğenebilirsin