Şarj Sisteminde A’dan Z’ye Bir Marka: Voltrun
Şarj Sisteminde A’dan Z’ye Bir Marka: Voltrun
Elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün artıyor. Şarj sektöründe ülkemizde faaliyet gösteren ilk yerli markalardan olan Voltrun, dergimizin bu ayki sayısında konuğumuz oldu. Voltrun Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Yurdagel marka hakkında bilinmeyeleri, yatırımlarını ve elektrikli araç dünyasının geleceğine dair görüşlerini siz okuyucularımız için değerlendirdi. Keyifli okumalar!
Voltrun hakkında bilgi alabilir miyiz?
Voltrun markamız Türkiye’nin yerli şarj istasyonu ağ operatörü olarak, e-şarj sektörünün ilk dönemlerinden itibaren bu alanın içerisinde hizmet veriyor. Aslında Voltrun, 2011 yılında kurulmuş Zebra Elektronik şirketimizin alt markası. Firma olarak 2011 yılında henüz elektrikli arabalar için bile dünyada çok erken bir evredeyken, Türkiye’de genç girişimciler olarak Zebra Elektronik’i kurduk. Şirketimizi kurarken amacımız sürdürülebilir teknolojiler üzerine çalışmaktı. Tabi ki ilk önce hedefimiz elektrikli araçların geleceğini görerek elektrikli araçlar ve e-mobilite sektöründe yatırımlar yapmak oldu. Öncelikle bu alanda neler yapabileceğimizi düşündük. Sonuç olarak şarj istasyonları tarafında ürünler geliştirecek hem Türkiye’de hem de dünyada ihracat yaparak yol alabileceğimizi düşündük. Bu bağlamda Zebra Elektronik olarak gerek şarj donanımlarını geliştiren, AR-GE’sini yapan gerekse sahada satışını gerçekleştiren bir pozisyona geçtik.
2011 yılında elektrikli araç dünyasında erken bir zamanda biz çalışmaya başladık ve bu işe girdikten sonra gördük ki sadece şarj donanımları üreterek, yeterli sonuç alamadığımızı gördük. Marka olarak yazılımlar geliştirmeye başladık. Zebra Electronic markası olarak ezOperator adını verdiğimiz şirketler ve kullanıcılar için sıfırdan bir operatör sahibi olmasını sağlıyoruz. Sonuç olarak Voltrun markamız işin yazılımı ve donanımı ile sahada kullanıcılar için şarj istasyon hizmeti veren bir örnek marka haline geldi.
Bahsetmiş olduğunuz ezOperatör konusunda bizi bilgilendirir misiniz?
Elektrikli araba almak artık günümüzün trendlerinden bir tanesi olmuş durumda. Fakat kullanıcılar elektrikli araba aldıktan sonra büyük bir problemle karşı karşıya kalabiliyor. Kullanıcılar elektrikli araçlarını kullanabilmesi için sürekli bir şarj etme gereksinimine ihtiyaç duyuyor. Elektrikli araç sahipleri, araçlarını evlerinde, iş yerlerinde şarj etmek istiyor. Bu da ciddi bir sorun doğuruyor. Kamu alanlarında veya evlerimizde her zaman uygun şekilde şarj etme imkânı bulunmuyor. Aslında bu problem sadece elektrikli araba sahibinin değil. Aynı zamanda tesis yöneticisinin de problemi haline geliyor. Tesisler de bu istasyonu nasıl yöneteceği, bu hizmeti nasıl vereceği konusunda ne yazık ki çözümleri bulunmuyor. Operatörlük hizmeti tam da bu anda ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor. Tesisler kullanıcılar için adil bir şekilde 7/24 bu hizmeti sunmak, ürünün hizmet bedeli vs. konularında şeffaf olmak istiyor. Kullanıcılar ise elektrikli aracını hızlı bir şekilde istediği yerde şarj etmek istiyor. Dolayısıyla elektrikli araç şarj etmek göründüğü gibi basit bir işlem olmaktan çıkıyor ve yönetimsel olarak bir operatör ihtiyacı gerektiren bir eylem haline dönüşüyor. Voltrun tam da bu noktada devreye giriyor. Elektrikli araç sahiplerine kendi ihtiyaçları doğrultusunda operatör aracılığıyla hizmet verirken, tesisler içinse kendi ihtiyaçları doğrultusunda yazılımsal olarak çözümler üretiyor. Kısaca Voltrun, ezOperatör hizmeti ile kullanıcılar ve tesisler bir araya getiriyor. Ayrıca Zebra Electronic olarak şarj sistemleri sektörüne yatırım yapmak isteyen birçok markaya da bu yazılımı kullanabilme imkânı sunarken, bir şirketi doğrudan operatör haline getirme fırsatını da sunmuş oluyor.
İstasyonlarınızın çeşitlerinden ve ağırlıklı olarak nerelerde bulunduğundan bahseder misiniz?
Türkiye’nin 40’tan fazla ilinde 450’den fazla şarj istasyonlarımızla hizmet vermekteyiz. Her geçen gün de şarj istasyon sayılarımızı artırmaya devam ediyoruz. Temel olarak yatırımlarımızda özellikle gayrimenkul projeleri ve otopark alanlarında şarj istasyon sayılarımızı artırmayı planlıyoruz. Bunun yanında şarj istasyonlarımız aynı zamanda akaryakıt istasyonlarımızda hizmet vermeye devam ediyor. Özellikle bu istasyonlarda kullanıcılar için şehirlerarası yolculuklarında kolaylık sağlayan hızlı şarj hizmeti vermeye çalışıyoruz. Elektrikli araç şarj etmek konusu zaman alan bir eylem olduğu için kullanıcılar içinde aynı zamanda keyifli vakit geçirebilecekleri daha çok avm, oteller ve restorantlar gibi gayrimenkul alanlarına yatırımlar yapmaya özen gösteriyoruz. Elektrikli araç sayısına paralel olarak Voltrun markası olarak şarj istasyon sayımızı artırmaya devam edeceğiz.
Referanslarınıza örnek verebilir misiniz?
Voltrun olarak yatırımlarımızı gerçekleştirirken hali hazırda referanslarımız kendiliğinden oluştu. Özellikle İstanbul’da ve Türkiye’nin birçok konut sitelerine kurulumlarımızı gerçekleştirdik. Ağaoğlu siteleri, Nuroğlu, Vadi İstanbul ve Tema İstanbul gayrimenkul sitelerine yaptığımız kurulumları referanslarımız olarak gösterebiliriz. İş merkezleri tarafında ise yine Türkiye’nin birçok yerinde şarj istasyonlarımız bulunuyor. Bunun yanında Türkiye’nin AVM olarak özellikle İstanbul’da birçok AVM otoparklarında Voltrun şarj istasyonlarımız elektrikli araç sahiplerinin hizmetinde. Ek olarak kurumsal şirketlerin kendi taşıtlarını hizmet verdikleri binalarda şarj edebilecekleri sarj istasyonlarımız mevcut. Her geçen gün ilgi artıyor ve biz şarj istasyonlarımızı artırmaya devam ediyoruz.
Elektrikli şarj istasyonlarında Türkiye’deki potansiyel nedir, dünyada ve Türkiye’deki gidişat ile ilgili değerlendirmeleriniz neler?
Dünyada elektrikli araçlara olan ilginin her geçen gün arttığını söylersek haksızlık etmiş olmayız. Bizim Türkiye olarak yeteneğimiz; Teknoloji Türkiye’ye gelmesi geç gelebilir ama geldiği andan itibaren çok hızlı bir yayılım alışkanlığımız var. Burada tabii ki bizi tetikleyen çok önemli bir unsur var. Türkiye Otomobil Girişim Grubu (TOGG), yerli otomobil ve bunun duyurulması ve bununla ilgili üretimin olacak olması Türkiye’de gerçekten elektrikli arabalara olan ilgiyi çok artırdı. 2023 yılında elektrikli yerli otomobilin yollarda olması aynı zamanda bir alt yapı ihtiyacını da yol açacak. Dolayısıyla marka olarak biz de 2022 senesi ile bu sektörün hukuksal zemini ile, sarj ağı kurulumları olacağını düşünüyoruz. Elektrikli araba sayısının da özellikle yerli otomobil ile 2023 yılının ilk aylarında çok hızlı bir ivme ile çıkacağını ön görüyoruz. Tabi ki yerli bir şirket olarak biz de bu adımları sonuna kadar destekleyip bu alanda yatırımlarımızı sürdüreceğiz.
2022 yılı yatırım ve planlarınızdan bahseder misiniz?
Zebra Elektronik olarak Voltrun markamızla hali hazırda 450 olan sarj istasyon sayımızı iki hatta 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bununla beraber Voltran markasına yapacağımız yatırımlarla beraber aynı zamanda kendi üretimimiz olan donanımlarımızı da yurtdışına satarak bir ihracat penceresi açmak istiyoruz. Bununla ilgili de çeşitli görüşmelerimiz devam ediyor. Ürünlerimizi yurt dışına pazarlamasını gerçekleştirmek, büyütmek ve ezOperatör yazılımımızla da farklı operatörlerinde yazılımınızı destekler hale getirmek istiyoruz. Çok geniş bir perspektifde çok farklı hedeflerimiz var. Bu hedefler doğrultusunda da aslında önümüzdeki senenin şimdiden çok hareketli geçeceğini söyleyebilirim.