COBRA kobaltsız piller üzerinde çalışıyor
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen COBRA projesi (FutuRe Otomotiv Uygulamaları için Kobaltsız Piller), yeni nesil kobalt içermeyen piller geliştirmeyi amaçlıyor. Proje aynı zamanda diğer kritik malzemelere olan ihtiyacı ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Araştırma projesi bu yılın başında başladı ve 1924 ortağı ile 2024 yılına kadar devam edecek. Bunlar arasında örneğin Ingolstadt Teknik Üniversitesi, Almanya’dan iki Fraunhofer Enstitüsü ve Infineon ile Liacon ve Aentron şirketleri bulunmaktadır. Uluslararası ortaklar arasında, örneğin, Stockholm Üniversitesi ve Uppsala Üniversitesi, aynı zamanda Norveç, Hollanda, Belçika, Fransa, Türkiye ve İspanya’dan şirketler ve enstitüler bulunmaktadır.
Hedefler arasında 750 Wh / l üzerinde bir hücre enerji yoğunluğu, 2.000 devirden fazla hizmet ömrü ve ticari üretime girilirken paket seviyesinde maksimum 90 avro / kWh maliyet bulunmaktadır. Batarya paketleri için 3C’lik hızlı şarj kapasitesi de sağlanmalıdır. Bu, 100 kWh’lik bir paketin 300 kW’a kadar şarj edilebilmesi gerektiği anlamına gelir. Geliştirilen pil takımı sadece yüzde 50 daha hafif olmamalı, aynı zamanda elektrikli otomobiller için uygun bir test tezgahında da doğrulanabilmelidir.
Proje sadece teknolojinin performans gereklilikleriyle değil, sürdürülebilirliğiyle de ilgilidir. Kobalt ile dağıtımın yanı sıra, diğer toksik veya nadir elementler de ortadan kaldırılmalıdır. Aynı zamanda proje, metal bileşenlerin yüzde 95’inin geri dönüştürülmesini mümkün kılmayı amaçlıyor. Genel olarak, son ürünün CO2 ayak izi azaltılacaktır ve bunun bir kısmı, bazı malzemeler ve bunların tedarik zincirleri ile dağıtılarak elde edilmelidir.