Otomotiv Sektörünün Geleceği: Elektrikli Otomobiller

Otomotiv sektörünün bir geçiş dönemini deneyimlediğini söylesek, yanılmış olmayız. Dünyanın elektrikli araçlara ilişkin yatırımların bir çıktısı olarak ülkemizde de elektrikli araçlara yatırımlar hızlanmış durumda. Ülkemizde elektrikli araçlarla ilgili kullanıcı desteği, altyapı sağlanması konusunda girişimlerde bulunmuş E-Garaj firmasından Kutay Yamacı ve Emir Tunçyürek ile E-Garaj markası hakkında ve elektrikli araçların geleceği konusunda değerlendirmelerini dinledik.

Otomotiv Sektörünün Geleceği: Elektrikli Otomobiller

E-garaj markasının oluşumu nasıl başladı ve hali hazırda ne tür hizmetler veriliyor?

Biz aslında Kutay ile Elektrikli Otomobil Kullanıcısı kulübünden tanışıyoruz. Benim o zaman BMW i3 vardı. Kutay’da yeni Tesla Model S alıyordu. Ben de elektrikli otomobiller üzerine blog ve haber yazdığım için aracı almadan önce bana danışmıştı. Sonra kulüple beraber yakınlaştık ve birkaç organizasyon gerçekleştirdik. Genel olarak kulüpteki sohbetlerimiz bizi yakınlaştırdı. Bu sohbetlerle beraber birçok eksiğimiz olduğunu fark ettik. İlk tanıştığımız 2016-2017 senelerde elektrikli araçlar o kadar gelişmemişti. Haliyle sorularımızın karşılığını tam olarak alamıyorduk. Yeteri kadar sarj istasyonları gibi birden fazla sorun ile karşı karşıyaydık. Pazardaki eksikleri birlikte fark ettik. Rakip olmak yerine beraber iş yapalım dedik. İlk önce sarj istasyonu ile başladık. Daha sonra biz bu işi daha da büyütebiliriz diye düşündük. Yedek parça, telefon hizmeti gibi daha farklı konularda da hizmet vermeye başladık. Geri dönüşler olumlu olunca potansiyelimizin farkına vardık. O yüzden daha kurumsal yapıda büyük ölçekli bir kuruluş olan E-Garajı kurduk. İşimizi büyüttük. Yurt dışından uzman ekipler getirdik ve bize ekibimize eğitimler verdi. Bu sayede çok fazla tecrübe kazandık.

Elektrikli otomobiller neden tercih edilmeli?

Buna benim cevabım objektif olarak daha üstün bir teknoloji olduğu için elektrikli sürüş sistemleri. Çekiş, güvenlik, performans, ekonomi, çevre verimliliği anlamında bütün kutulara tik atan her anlamda her şeyi en iyi yapan başka bir teknoloji yok. Bunun yanında fosil yakıtları kullanıp gezegenimize karbon emisyon salınımından bir önce vazgeçmeliyiz. Bu vazgeçiş elektrikli otomobillerle bir zorunluluk değil, eğlenceli hale geldiği için yeni motor sporları için, yeni bir çağın kapısını açtığı için bence çok heyecan verici. Her teknoloji ve otomobil tutkunu da benimle aynı görüşü paylaştığına eminim.

Elektrikli araç ile yolda kalır mıyız? Elektrikli araçların menzil kaygısı olmalı mı?

Aslında elektrikli araç ile otomobil hayatımıza daha uyum sağlıyor. Gündelik kullandığımız telefon, tablet gibi kullandığımız bir akıllı sisteme sahibiz. Elektrikli araç ile bu ekosisteme bir elektrikli sistem daha dahil edip onların sarj alışkanlıklarını biraz da otomobilimiz için uyguluyoruz. Ama bence şehir içinde sarj kaygısı olmaması gereken bir konu çünkü şehir içi sarj istasyonları çok yaygın ve günlük maksimum yapabileceğiniz 200 KM ve şu an da pazarda olan elektrikli araçları tümü bunu karşılar niteliklere sahip. O yüzden bu kaygı aslında çok yanlış bilinen bilgilerle dolduruluyor.

Servisiniz tüm elektrikli araç modellerini kapsıyor mu?

Bütün marka modellerine hizmet verebiliyoruz ancak o marka modele verebildiğimiz hizmet hızımız tecrübemiz ile ters orantılı oluyor. Tecrübemiz ne kadar fazlaysa o marka modelde, o modele verdiğimiz hizmet hızı da aynı oranda oluyor. Diğer türlü tersine mühendislikle olayı derinlemesine çözmeye çalışıyoruz. Bütün marka modeller çok yeni alternatifler hızla artıyor. Her marka modelde kendi fabrika üretiminden sorunlar var. Kendi bültenleri var. Kendi yazılım sistemleri var. Hepsinin ekspertizini kazanmak vakit alıyor ama şu anda zaten üç markanın yetkili servisiyiz. Bunun dışında zaten özel servis olarak Tesla ile başladık. Şu ara Audi ve Porsche markalarına da hizmet veriyoruz. Bizim teknik personelimizin bilgi birikimiyle birlikte hizmet verdiğimiz model sayısı da artıyor.

 

Kişiler mi elektrikli araçlar dünyasına dahil oluyor, yoksa elektrikli araçlar mı kişilerin hayatına dahil oluyor?

Aslında şöyle söyleyebilirim; ben elektrikli aracımı alırken bunu düşünerek aldım. Çünkü benim kullandığım ekosistemde her şey akıllıydı ama otomobilim akıllı değildi. Vaktimin çoğunu geçirdiğim aracımı bu sisteme dahil edemiyordum. Bunu nasıl halledebilirim diye araştırırken aslında elektrikli arabayı buldum. Elektrikli arabalar, gerçekten hayatımıza daha uyum sağlayabilir seviyede. Hem teknolojik anlamda hem günlük kullanımda insana keyif ve heyecan veren bir konu durumunda

Kesinlikle elektrikli otomobil dönüşümünün temsil ettiği büyük, resmi tam olarak görebilenler, için enerji üretiminden tüketimine kadar uçtan uca bir dönüşüm aslında bu, bence insanoğlunun sanayi devriminden sonra yaşadığı en büyük dönüşüm bu dönüşüm, eski yeniliklere nazaran çok daha paradigma, enerji üretiminden tutun yaşam biçimini değiştirme şeklinde çok hızlı olduğunu göreceğiz. Zaten dünyada ayak seslerini şimdiden duyuyoruz. O yüzden anlayacağınız gibi çok heyecanlı ve tutkuluyuz.

Elektrikli araçların periyodik bakımları olur mu veya elektrikli araçlarda periyodik bakıma gerek var mı?

Bakım aralıkları marka veya modellere göre değişiyor. Örnek vermek gerekirse Audi interior da 20 bin kilometrede bir bakım ışığı yanıyor. O yüzden bakıma götürmek zorunda kalıyorsunuz. Ama Tesla’da zorunlu bakım diye konsept yok. Dolasıyla o modelde daha periyodik kontrollerin yapılması gereken şeyler var. Bakım konusunda da aslında otomobilin motor haricince yürüyen kısmı aynı. Yine fren mekanizması var metalik kısmı var vs. bunların hepsinin kontrolü normal bir otomobil gibi yapılıyor. Tek fark içten yanmalı bazı sorunları, elektrikli araçlarda yaşamıyorsunuz. O yüzden bakım daha basit ve uygun fiyatlı oluyor. Ama yine de sonuçta dört tekerlek üzerinde bir metal gövde içerisinde seyahat edip Türkiye yollarında gezdiğiniz için bu yürüyen aksamdan dolayı gerekli oluyor tabi

TOGG ve GÜNSEL hakkında neler düşünüyorsunuz?

Günsel’den başlayalım. Ben Kıbrıs’ta Günsel’in Lansman’ına katılma fırsatım olmuştu. Günsel gerçekten çok keyifli, tatlı bir otomobil üretmiş. Yavru vatanımızı elektrikli araçlar konusunda destekliyoruz. Yapabileceğimiz herhangi bir destek varsa vermek isteriz. Şu an için bildiğim kadarıyla sadece sağda direksiyon ürettikleri için Türkiye pazarına girmiyorlar. Ama girerlerse potansiyellerinin olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok ergonomik, tatlı bir otomobil tasarlamışlar. O yüzden biz kesinlikle TOGG ve Günsel’i destekliyoruz.

TOGG tarafında ise ortaya konulan vizyon çok güzel gözüküyor. Çünkü ortaya konulan vizyonda sadece elektrikli araç yapımından bahsedilmiyor. Nesnelerin internete bağlanabilmesinden de bahsediyor. İnternete bağlı otomobillerle bu yaşayacağımız dönüşümler çok fazla olacak. TOGG bu duruşu ve vizyonu çok gurur verici. O yüzden bir an önce yollarda görmek istiyoruz.

Elektrikli araçların mı yoksa içten yanmalı motorlu araçların mı servis ve bakımı daha az maliyetli?

İç rahatlığıyla söylemek isterim kesinlikle bakımlar daha uygun. Nitekim parça sayısı çok az içten yanmalı motorlara parçalarına baktığımızda hemen hemen çoğu özelliği farklı. Bu yüzden bakımda yaptığımız işlemler, çok daha basit işlemler ve mekanik aksam. Bunun yanı sıra içten yanmalı motorlu araçlarda bakım gerektiren balatalar da, elektrikli araçların dinamo halinde kullanıp fren yaptıkları için daha az kullanıldığı için balata değişimi de çok az.

Benim kendi otomobilim mesela 140 bin kilometrede dört balatası da yarısında hala ,muhtemelen ben balata değiştirmeden 300 bin kilometre gidebileceğim otomobilimle, sadece lastik konusunda dikkat edilmesniönerrim

Elektrikli araçlar konusunda Avrupa ile Türkiye’nin farklılıkları nelerdir? Altyapı konusunda Türkiye’nin güncel durumu nedir?

Avrupa ile karşılaştırma yaptığımızda aslında beklentimiz araç sayısına göre üstün gidiyor. Fakat Türkiye geneline baktığımızda hızlı sarjı yayma açısından baktığımızda eksikliklerimiz var. Eksikliklerin giderilmesini bekliyoruz. Ama yine de şunu belirtmek isteriz ki Türkiye elektrikli otomobili kullanmak için altyapı olarak uygun durumda. En azından Istanbul’da sarj edebileceğiniz nokta bolca var. Ayrıca evinizde, iş yerinizde kolaylıkla sarj istasyonu kurup kullanabilirsiniz. Özetle elektrikli araçlar konusunda kullanmaya engel bir durum yok. Ama gelişmesi gereken noktalar var. Bütün bunlarla birlikte Avrupa’nın beş on sene gerisindeyiz gibi algı yaratılmasına gerek yok. Elektrikli otomobil diğer sektörlere göre çok hızlı gelişen bir sektör, istenildiğinde bir sene gibi kısa bir sürede Avru

Bunları da beğenebilirsin