Impact Clean, Güç Teknolojisi GigafactoryX’i Tasarladı
Polonya teknik bilgisine dayalı son teknoloji bir fabrikada, her 11 dakikada bir e-mobilite ve elektrik üretimi için 500 kg’a kadar bir pil sistemi oluşturulacak. Grenevia Group’un Polonyalı şirketi Impact Clean Power Technology, GigafactoryX’in bir görselleştirmesini paylaştı. Bu, Varşova yakınlarındaki Pruszków şehrinde başlatılacak olan elektrikli araçlar ve enerji depolama için büyük ölçekli bir pil fabrikasıdır.
Çeşitli elektrikli araç türleri için piller yapılacak
ESG konularına uygun olarak tasarlanan modern tesis, türünün Avrupa‘daki en büyüklerinden biri olacak. İnşaatı, Impact’in üretim kapasitesini 2024’te 1,2 GWh’ye ve 2027’de yılda 4 GWh’nin üzerine çıkaracak. Tam otomatik, son teknoloji üretim hattı, ağır hizmet tipi e-mobilite için yeni bir pil üretmeyi mümkün kılacak.
GigafactoryX’in üretim alanı sonunda 16.300 m2 olacak. Diğer şeylerin yanı sıra, fabrikada bir pil test tesisi ve gelişmiş bir araştırma ve geliştirme merkezi yer alacak. Polonya’daki yatırımın tamamlanmasıyla birlikte e-otobüs, e-kamyon ve demiryolu sektörü gibi toplu taşımaya hizmet verenler de dahil olmak üzere çeşitli elektrikli araç türleri için piller yapılacak. Tesis ayrıca, büyük ölçekli elektrik depolama da dahil olmak üzere ticari enerji endüstrisi için tasarlanmış enerji depolama sistemleri üretecek. Batarya sistemleri teknolojilerdeki lityum-iyon hücrelere dayalı olacaktır: LTO (lityum titanat), LFP (demir-fosfor) bataryalar ve NMC (nikel-mangan) bataryalar.
Elektrik şebekesi ile birlikte çalışacak yaklaşık 1 MWh’lik bir enerji depolama tesisi de planlanmaktadır
Impact CEO’su Bartek Kras, “GigafactoryX projesi, Impact Clean Güç Teknolojisinin geliştirilmesinde bir başka büyük adımdır. Yatırımın ilk aşaması, önümüzdeki yıl gibi erken bir tarihte üretim kapasitemizi yılda 1,2 GWh’ye çıkarmamızı sağlayacak ve bu sayede ortaklarımız olan dünyanın önde gelen markalarının akü sistemlerinin tedarik güvenliğini garanti edeceğiz. Nihayetinde 2027’de üretim yılda 4 GWh’ye ulaşacak. GigafactoryX’in yaratılması, Polonya’nın e-mobilite endüstrisi için Avrupa’nın lider pil tedarikçisi olacağı anlamına geliyor, bunların tümü Polonya çözümlerine dayalı. Ayrıca yeni tesisin sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak tasarlanmış olması da bizim için son derece önemli” şeklinde konuştu.
Impact Clean Power Technologies’in pil sistemleri, enerji depolama ve elektromobilite alanlarındaki işi, Grenevia Group’un dört ana faaliyet alanından biridir. GigafactoryX projesine verilen ESG konularına güçlü vurgu, Grenvia’nın bu alandaki taahhütlerini tanımlayan Sürdürülebilirlik Stratejisinin bir sonucudur. GigafactoryX söz konusu olduğunda, bu, tesisin kısmen fotovoltaik panellerden elde edilen enerjiyle çalıştırılmasını içerir. Fotovoltaik tesis ve elektrik şebekesi ile birlikte çalışacak yaklaşık 1 MWh’lik bir enerji depolama tesisi de planlanmaktadır.
16.000 adet pil sisteminin üretilmesini sağlayacaktır
GigafactoryX’te toplu taşıma için pil üreten üretim hattının temini ve kurulumundan teamtechnik Production Technology Poland şirketi sorumludur. E-mobilite, endüstriyel ürünler ve yaşam bilimleri endüstrileri için otomatikleştirilmiş montaj hatları inşa etme konusunda uzmanlaşmış, TDJ’ye ait bir şirkettir. Teknolojik olarak gelişmiş, güvenli üretim hattı, üç referansta elektrikli otobüsler için akü sistemlerinin üretimine ayrılacak ve daha fazla genişleme imkanı olacak.
İlk faz hattı 58’e 19 metre boyutlarındadır ve bu nedenle teamtechnik Polonya’nın batarya sistemleri tarihindeki en büyük proje uygulamasıdır. Mekanik, elektrik ve otomasyon tasarımında on dört mühendis dört ay boyunca aralıksız çalıştı. Hattın esnekliği, üretilen ürünün türüne bağlı olarak üretimin optimize edilmesini sağlayan bir üretim döngüsünün kullanımından etkilenir. Sonuç olarak, yatırımcı için hem yer hem de maliyet tasarrufu sağlar. Hattı işleten çalışanların güvenliği termal kameralar ile sağlanmaktadır; yükseltilmiş bir modül sıcaklığı algılandığında, ürün tahliye prosedürü etkinleştirilir.
Teamtechnik çözümü, Impact’in üretim verimliliğini artırmak için de önemli bir unsurdur. 2024 yılında hat, yaklaşık 2.500 adet olan mevcut kapasiteye kıyasla 16.000 adet pil sisteminin üretilmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda, münferit bileşenlerin robotik montajı, harmanlama, vidalama, görsel denetim ve bir dizi test gibi süreçlerin tam otomasyonunu içerdiği için tekrarlanabilir ürün kalitesini garanti eder. Dünyada ilk kez Bosch Rexroth’un TS7 konveyör sistemini kullanacak. Montaj çalışmalarının Temmuz 2023’te başlaması planlanıyor.