Eurasia Rail’da Türkiye Yüzyılı’nın Ulaştırma Vizyonu Ele Alındı

İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açarak 3 gün boyunca demiryolu sektörünü buluşturan Eurasia Rail’da profesyoneller, sektörel oturum ve start-up forumlarında bir araya geldi. Sektörel oturumlar kapsamında gerçekleştirilen Türkiye Yüzyılı’nın Ulaştırma Vizyonu başlıklı konuşmasında AK Parti Trabzon Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı, 66. T.C. Kabinesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türkiye’de son 21 yılda çok güzel işler oluyor. Özellikle ulaştırma alanında, dünyaya örnek, Türkiye’mizi dünyanın lider ülkelerinden birisi yapacak bir altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Tabi son 21 yıldır özellikle ulaştırma sektöründe daha çok karayolu ağırlıklı bir yatırım dönemi geçirdi Türkiye. Ulaştırma Bakanlığının yatırım bütçesinin %65′ ini karayollarına, %30 civarında bir bütçeyi demiryollarına ayırmıştık.

Ama bugüne geldiğimizde bu %65’lik bütçeyle ülkemizin önemli bir karayolu altyapısını tamamlamış olduk.  Artık %60’ların da üstüne çıkan bir demiryolu yatırımıyla Türkiye’nin önünü daha da açmaya devam edeceğiz. Gelişmenin ve büyümenin en büyük ve en önemli dinamiği ulaştırma altyapılarının kaliteli, konforlu, güvenli ve erişilebilir olması. Türkiye, son 21 yıldır, bu istikrar sürecinde bunları başarmış oldu. Bunun üzerine daha fazlasını koyarak, dünyanın lider ülkelerinden biri olacak. Nasıl ki 20 yıl önce Türkiye’nin toplam ihracat rakamları 25 milyar dolardan, bugün 254 milyar dolara çıktıysa, bundan sonra da 1 trilyon dolarlık ihracat hedefi, bu güçlü altyapı sayesinde olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

 “Türkiye’de gerçekçi bir ekosistem kurulsun istedik”

“HYPERLOOP GELİŞTİRME YARIŞMASI” Geleceğin Sürdürülebilir Taşımacılığını İnşa Etme Deneyimi forumunda ise, Tübitak RUTE Kurumsal İletişim Uzmanı Ahmet Murat Yılmaz mobilitenin dönüşümünde öncü olduklarını vurgulayarak; “Raylı Ulaşım Teknolojileri alanında Türkiye’nin ilk ve tek araştırma enstitüsüyüz. RUTE TÜBİTAK’a bağlı merkez enstitülerden biri. 2020 yılında resmi olarak kurulduğumuzu düşünürsek, son iki yılda güzel işler başardığımızı düşünüyoruz. 2. Yılımızda E5000 gibi sayın Cumhurbaşkanımızın isimlendirdiği Eskişehir5000 özgün motor yerli sinyal gibi birçok projeye imza atmış durumdayız. Bizim ana odağımız güvenilir, sürdürülebilir, kaliteli ve temiz ürünler ve teknolojiler geliştirmek.” dedi.

Konuşmasında Hyperloop’un yeni olması sebebiyle temkinli yaklaşılan bir teknoloji olduğuna vurgu yapan Tübitak RUTE Başuzman Araştırmacı ve Hyperloop Geliştirme Yarışması Koordinatörü Ahmet Avşar ise RUTE Hyperloop geliştirme yarışmasından bahsetti. Avşar, “Yarışma ilk yılından itibaren üniversitelerden büyük ilgi gördü. Yarışmaya 57 üniversiteden 42 takım katıldı. Buradaki amacımız; yenilikçi ulaşım teknolojileri ile ilgili farkındalık oluşturmaktı. Türkiye için gerçekçi bir ekosistem kurulsun istedik. Bundan sonra takımlarımızın çalışmalarını, uluslararası takımların da katılacağı şekilde geliştireceğiz. İlerlemelerin pozitif yönde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu çalışmaları uluslararası firmaların ve uluslararası start-upların da dahil olduğu eğitim etkinlikleriyle de desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Türkiye

“Kara taşımacılığında, elektrikli araçları görüyoruz”

RUTE İş Birliğiyle Tübitak RUTE Başuzman Araştırmacı ve Hyperloop Geliştirme Yarışması Koordinatörü Ahmet Avşar moderatörlüğünde gerçekleşen “FIRSATLAR VE ZORLUKLAR PENCERESİNDE YENİ NESİL DEMİRYOLU TEKNOLOJİLERİ” adlı start-up forumunda, Zeleros Kurucu Ortağı ve Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Bşk. Yrd. Juan Vicén Balaguer, “2015’te Elon Musk’ın yarışmasıyla teorik olarak başladığımız Hyperloop projesi, İspanya endüstrisinden ve çeşitli kurumlardan alınan destekler sayesinde, kritik projeleri geliştirir hale geldi. Linear motor pilot çalışması, kaldırma teknolojileri, elektrik tahrik sistemleri üretiyoruz; bu teknolojilerin her biri elektriksel mobilitede bir rol oynayacak. Mesela aküler kullanıyoruz. Bu aküler ile havacılığa uygun çözümler üretiyoruz. Bu aynı zamanda şehirlerarası ulaşıma da çözüm olacak. Ülkeler birbirine bağlanacak. Bir yandan da limanlarda da tam elektrikli taşıma sistemleri olacak. Bu sistemler sertifikalandırılmak zorunda. Şu an iyi bir seyirde ilerliyoruz. Hyperloop’un başarılı olması birbirimizle olan bağlantımızın da güçlü olmasını gerekli kılıyor. Kıtaları birbirine bağlayabilmekten bahsederken, birbirimizle olan bağlarımızı da kuvvetlendirmemiz şart. İspanya’da geliştirme çalışmalarımızı sürdürürken, Türkiye’deki tüm çalışmaları destekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Kadir Erkan,

“Yer seviyesinde yapılabilecek taşımacılık gelişmelerine baktığımızda deniz taşımacılığında gelişmeler olacağını görüyorum. Otonom gemiler üretilebilir. Kara taşımacılığında, elektrikli araçları görüyoruz. Elektrikli araçların kullanımı öngörüldüğü kadar yaygınlaşmadı henüz fakat önümüzdeki dönemde burada da artış göreceğiz elbette. Yine karayolunda, yük taşımacılığında otonom yapıda kamyon/tır araçlarını izleyeceğiz. Demiryolu sistemlerine baktığımızda, yüksek hızlı trenler kapsamında maglev tabanlı sistemler ve Hyperloop sistemini görüyoruz. Bunlar yeni konseptler değil. 2013’ten önce de çalışmalarına başlanmış ve geliştirme adımları atılmıştı. Hyperloop sisteminin ilerleyen süreçte daha da geliştirilerek, yoğun bir şekilde kullanacağımızı hayal ediyorum. Aynı şekilde droneları da daha yoğun kullanacağımızı öngörüyorum.” Erciyas Holding Hyperloop Lideri, Kurumsal İletişim Direktörü Mehmet Örgen, “2016 yılından beri Erciyas olarak Hyperloop’un içindeyiz. Zeleros ile de tanıştık. Hem tedarikçisi olarak bu işin içinde olmak hem de bu konseptin Türkiye’de bilinirliğinin arttırılmasında rol almaya çalışıyoruz. Zaten bizim tüm iş kollarımızı birleştirdiğinizde Hyperloop ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bundan sonrasında özellikle ürettiğimiz borularla bu projenin içinde daha fazla yer alacağız.” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin