Audi motorsporları başarı listesinde bir halka daha ekledi

Audi, 19 Ocak 2024’te Dakar Rallisi’ndeki ilk zaferini, Carlos Sainz/Lucas Cruz ise her biri farklı bir markayla olmak üzere dördüncü zaferini kutladı. Audi, 1980’den günümüze pek çok zaferle motorsporları tarihine adını yazdırdı. Listedeki çeşitlilik; Dünya Ralli Şampiyonası, Pikes Peak Tırmanma, Le Mans 24 Saat, Amerika Le Mans Serisi, Avrupa Le Mans Serisi ve FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası WEC, DTM touring otomobili kategorileri, süper touring otomobiller, Trans-Am, Formula E ve GT2, GT3, GT4 ve TCR yarışlarına kadar uzanıyor. Çöldeki zaferle birlikte markanın motorsporları başarı listesinde bir halka daha eklenmiş oldu.

Kazanan Audi RS Q e-tron’un şasisi 110 numaraydı ve Audi Sport tarafından 6 Temmuz 2023’te tamamlandı. Bu prototip Zaragoza’da Baja España Aragón, Fas’ta Fas Rallisi ve Château de Lastours gibi testleri başarıyla tamamladı. Bu süre boyunca yarış otomobili 5.880 km’yi geride bırakmıştı. Ardından sıra 2024 Dakar Rallisi’ne geldi ve araç burada 8.054 kilometre daha yol kat etti. Böylece 110 kapı numaralı yarış otomobilinin bugüne kadar 13.934 kilometreyi tamamlamış oldu.

Carlos Sainz’ın mühendisi olarak kazandığı dördüncü zaferden duyduğu gurur çok büyük

Dr. Leonardo Pascali, 2023 yılından bu yana Teknik Direktör olarak Dakar projesinin geliştirilmesinden sorumlu. Mühendislik doktoru, otomotiv endüstrisinden ve Formula 1 ve Le Mans spor prototiplerinin yarış disiplinlerine kadar engin bir deneyime sahip, ancak daha önce hiç off-road rallisinde çalışmadı. Kendi ifadesiyle bu projede çalışma fırsatına sahip olmak ve ardından Dakar Rallisi’ni kazanmak hayatının en iyi deneyimi.

Buna karşılık, araç mühendisi Joan Navarro, Sven Quandt’ın ekibine katıldığı 2013 yılından bu yana çöl rallilerinde yoğun bir deneyim kazandı. Yarış mühendisi olarak Nani Roma’yı 2014 Dakar Rallisi’nde, 2020 yılında ilk zaferinde Carlos Sainz’ı ve bir yıl sonra Stéphane Peterhansel’i zafere taşıdı. Carlos Sainz’ın mühendisi olarak kazandığı dördüncü zaferden duyduğu gurur çok büyük. Joan Navarro, yarışın bitmesinin üzerinden geçen iki hafta sonunda bile ralli sırasında tüm takım üyelerine erişim sağlayan bilekliğini henüz çıkarmadı.

Aud
Carlos Sainz, Dr. Leonardo Pascali

Aşırı kuvvete maruz kalan süspansiyon taşıyıcıları bile tüm yarış boyunca dayandı

Dakar Rallisi’nin zorlu etaplarında Audi RS Q e-tron zorlu ve aşırı yüklerle karşı karşıya kaldı. Bir atlama noktasından sonraki en sert iniş, aracı kısa süreliğine de olsa dikey yönde 16 g kuvvete maruz bıraktı. Bu üçüncü etapta gerçekleşti. Kıyaslamak adına, bir yolcu uçağı yolcular 1,5 g’yi aşmayan ivmelere maruz kalacak şekilde uçuruluyor. Astronotlar kalkış sırasında 3 ila 4 g civarında kuvvete maruz kalıyor. Veya hız treni kısa süreliğine 6 g kuvvet üretebiliyor.

Oluşan yüksek yüklere rağmen Audi, ralli sırasında zafere ulaşan otomobilin temel bileşenlerini değiştirmedi. Ön ve arka motor-jeneratör üniteleri (MGU), aks tahriki için invertörler, yüksek voltajlı batarya ve enerji dönüştürücünün yakıt deposu gibi önemli yapı elemanları değişmedi. Aşırı kuvvete maruz kalan süspansiyon taşıyıcıları bile tüm yarış boyunca dayandı.

Dördüncü etapta 9 Ocak’ta organizatörün resmi rota açıklamasında rotanın 66. ve 95. kilometreleri arasındaki geçiş için “çok hızlı parkur” notu yer aldı. Audi mühendisleri akşam saatlerinde verileri okudular. Veriler, zaferi kazanan Audi RS Q e-tron’un izin verilen maksimum hız olan 170 km/s’ye art arda 260 saniye boyunca (yani 4 dakika 20 saniye) ulaştığını gösterdi. Saf off-road pistleri için bu dikkate değer bir değer. Klasik bir yarış pistinde böyle değerler düşünülemez. Yalnızca bu hızda sürüş için 12,28 kilometrelik bir düzlük gerekir, buna hıza ulaşma dahil değil.

 

 

Bunları da beğenebilirsin