Volvo Group ve SSAB, dünyada ilk fosilsiz çelikten üretilecek araçlar için işbirliği yapıyor

Volvo Group ve SSAB, dünyanın fosil yakıtsız çelikten yapılmış ilk araçlarının araştırma, geliştirme, seri üretim ve ticarileştirilmesi üzerine bir işbirliği anlaşması imzaladı. Volvo bu yıl SSAB'nin hidrojen kullanarak ürettiği çelikten konsept araçlar ve parçaların üretimini başlatmayı planlıyor.

“Paris Anlaşması doğrultusunda 2050 yılına kadar iklim nötr bir şirket olmaya kararlıyız. Bu, araçlarımızın ve makinelerimizin emisyonsuz olacağı, ürünlerimizde kullanılan çelik gibi malzemeleri inceleyeceğimiz ve kademeli olarak fosil yakıtsız alternatiflere geçeceğimiz anlamına geliyor. Bu, tümüyle iklim nötr ulaşım sistemlerine giden yolda önemli bir adım,” diyor Volvo Group Başkanı ve CEO’su Martin Lundstedt.

“Böylece, son müşteriye kadar tümüyle fosil yakıtsız bir değer zincirine doğru dev bir adım atıyoruz. Volvo Group ile birlikte, fosilsiz çelik ürünlerinin geliştirilmesi ve seri üretimi üzerinde çalışmaya başlayacağız. Rekabet güçlerini artırmak ve iklim üzerindeki etkilerini azaltmak için, müşterilerimizle de birlikte çalışacağız. Yeni bir yeşil devrimin yükseldiğini görüyoruz,” diyor SSAB Başkanı ve CEO’su Martin Lindqvist.

Volvo, SSAB’nin 2021 yılı içinde hidrojen kullanarak ürettiği çeliğiyle ilk konsept araç ve makinelerini üretmeye başlayacak. 2022’de daha küçük ölçekli seri üretim planları yapılacak ve seri üretime doğru kademeli bir ilerleme gerçekleştirilecek. Volvo ve SSAB ayrıca, Volvo’nun ürünlerinde ağırlık ve kalite açısından çelik kullanımını optimize etmek için araştırma ve geliştirme çalışmalarında da birlikte çalışacak. İki şirket birlikte, birkaç yıl içinde seri üretime ulaşma hedefiyle, bir dizi fosilsiz çelik ürünü geliştirecek.

SSAB’nin yeni fosilsiz çeliği, Volvo kamyonlarında, inşaat ekipmanlarında ve diğer ürünlerde kullanılan geleneksel ve geri dönüştürülmüş çelikler için önemli bir tamamlayıcı olacaktır. Fosilsiz çelik, fosil yakıtsız elektrik ve hidrojen kullanılarak tümüyle yeni bir teknoloji ile üretilecektir. Sonuç, iklim üzerinde çok daha düşük bir etki ve fosil yakıtsız bir değer zinciri olacaktır. Çelik endüstrisi, çelik ihtiyacının uzun vadede önemli ölçüde artacağını ve bu talebi karşılayabilmek için yeni yapılan fosilsiz çeliğe ihtiyaç duyulacağını düşünüyor.

İşbirliği çerçevesinde ayrıca, SSAB’nin iç ve dış nakliyeden kaynaklanan çevresel etkisini azaltmaya katkıda bulunabilecek yaygın lojistik çözümleri de gözden geçirilecektir. Amaç, akü veya yakıt hücreleri ile çalışan Volvo araçları kullanmaktır.

SSAB, 2026 itibarıyla fosilsiz çelikleri ticari ölçekte piyasaya sunmayı hedefliyor. Madenden başlayarak nihai çelik ürünlerine kadar uzayan bir fosil yakıtsız değer zincirinin geliştirilmesi, SSAB’nin 2016’dan bu yana LKAB ve Vattenfall ile sürdüğü HYBRIT girişimi çerçevesinde gerçekleşecek. Ağustos 2020’de bir pilot tesis faaliyete geçti ve yakında hidrojen kullanımıyla küçük hacimlerde sünger demir üretmeye başlayacak. Bu çelikler, mevcut işbirliğinde söz konusu çeliğin üretiminde kullanılacak.

Bunları da beğenebilirsin