Elektrikli araç sarj istasyonu seçerken dikkat edilmesi gereken 5 kriter
Çevresel endişeler ve yükselen yakıt maliyetleri nedeniyle elektrikli araçlara olan talep hızla artıyor. Elektrikli araç alındıktan sonra ise evlere veya işyerlerine AC Şarj İstasyonları kurulumu planlanıyor. Çünkü kullanıcıya veya işyerlerine özel AC şarj istasyonu hem daha ekonomik hem de daha konforlu bir çözüm sunuyor.
Elaris Genel Koordinatörü Volkan Demir, bireysel kullanıcıları ve işletmeleri, şarj istasyonu seçerken dikkat edilmesi gereken 5 kriter konusunda uyardı:
1. Şarj hızı ve şarj gücü
Elektrikli aracınız için evinize veya işyerinize EV şarj istasyonu kurulumu yaptırmadan önce tercih edeceğiniz ünitenin araç bataryasını ne kadar sürede doldurabileceğini ve günlük şarj ihtiyacınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Şarj istasyonunu, evde kullanım veya ortak alanlarda ticari kullanım için tercih ediyorsanız ve zaman kısıtlamanız da bulunmuyorsa, ilk yatırım maliyeti düşük olan, monofaze veya trifaze ile çalışabilen AC şarj istasyonunu tercih edebilirsiniz. Ancak sık sık seyahat ediyor ve dakikalar içinde şarj işlemini tamamlamak istiyorsanız DC Şarj İstasyonlarını tercih etmeniz gerekir. Yüksek güce sahip olan DC Şarj İstasyonları, genellikle otoyol üzerindeki şarj noktalarında kullanılır.Elaris olarak, satışını gerçekleştirdiğimiz EATON marka DC şarj istasyonlarımızın verimliliği yüzde 96 üzerindedir. Böylece şarj süresini kayda değer oranda azaltıyoruz.
2. Şarj istasyonu uyumluluğu
Elektrikli araçların farklı şarj soket türlerine sahip olması, şarj istasyonu seçiminde dikkate alınması gereken bir diğer önemli unsurdur. Type1, Type 2, CHAdeMO ve CCS, ülkemizde ve dünya genelinde en yaygın kullanılan bağlantı tipleridir. Bu nedenle satın almayı planladığınız şarj istasyonunun, elektrikli aracınızla uyumlu bir bağlantı türüne sahip olması gerekir. Çoklu bağlantı seçeneklerine sahip istasyonlar, farklı marka ve modeldeki araçları destekleyerek daha esnek bir kullanım sağlar.
3. Akıllı şarj özelliği
Günümüzde birçok EV şarj istasyonu, akıllı şarj yönetim sistemleriyle donatılmıştır. Bu özellikler, kullanıcıların; şarj işlemini uzaktan kontrol etmelerine, enerji tüketimini izlemelerine ve şarj işlemini programlamalarına olanak tanır. Akıllı şarj çözümleri, özellikle ticari işletmeler için maliyet optimizasyonu ve enerji verimliliği sağlar. Bazı gelişmiş sistemler ise enerji talebine göre güç seviyesini otomatik olarak ayarlayarak aşırı yüklenmeyi önler.
4. Kalite ve marka tercihi
Elektrikli araç şarj istasyonlarının yüksek kalite standartlarına sahip olması, özellikle de dış mekânlarda kullanılacak istasyonların hava koşullarına dayanıklı olması önemli bir tercih kriteridir. Ayrıca, tercih edilen markanın bilinen ve güvenilir bir marka olmasına da dikkat etmek gerekir.
5. Maliyet ve yatırımın geri dönüşü
EV şarj istasyonlarını, ilk yatırım maliyeti ve işletme giderleri açısından da değerlendirmek gerekir. Özellikle ticari işletmeler için uzun vadeli yatırım geri dönüş analizi yapmak doğru kararın verilmesini sağlar. Elaris olarak, evlerine veya işyerlerine AC veya DC şarj istasyonu kurdurmak isteyen elektrikli araç kullanıcılarına ve ticari işletmelere, tüm bu kriterleri karşılayan çözümler sunuyoruz.” dedi.