Clarios, Kapalı Döngü Sisteminde Saatte 8 Bin Batarya İşliyor

Clarios, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu'nda döngüsel zihniyetin altını çizerek geri dönüşüm ve entegre tedarik zincirindeki liderliğini ortaya koydu. Raporda, kapalı döngü sisteminde her saat yaklaşık 8 bin batarya işleyen Clarios’un daha yeşil bir gelecek için BM sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu iddialı hedefler belirlediği, ödüllü, döngüsel ekonomisiyle döngüsel tedarik zinciri karbon ayak izini azaltıyor ve sürdürülebilirliği artırdığı vurgulandı. Sürdürülebilirlik raporuyla birlikte 2030 planını da açıklayan şirket, daha yeşil bir gelecek için BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi ile uyumlu, iddialı hedefler belirledi.

Gelişmiş düşük voltajlı batarya çözümlerinde küresel bir lider olan Clarios, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda ‘döngüsel zihniyetini’ vurgulayarak geri dönüşüme ve bittiği yerde başlayan entegre bir tedarik zincirine odaklanmaya devam ettiğini ortaya koydu. Raporda, Clarios’ta ömrü dolan pillerin atık değil, kritik bir kaynak anlamına gelidiğine dikkat çekilerek ağı içerisinde her gün her saat yaklaşık 8 bin kullanılmış bataryayı geri dönüştüren şirketin dünyanın en başarılı döngüsel ekonomi örneklerinden birini işletiği kaydedildi. Buna göre Clarios, henüz daha batarya tasarım aşamasında seçilen ham maddelerle başlayarak yeni bir batarya oluşturmak için geri dönüştürülebilir batarya malzemesinin yeniden kullanılmasıyla üretim döngüsünü sonlandırıyor.

“Çevre ve güvenlik standartlarımız başarımızın itici gücü”

Clarios CEO’su Mark Wallace, “Küresel çapta sektörde lider çevre ve güvenlik standartlarını aşma çabalarımızın başarımızın temel itici gücü olduğuna inanıyoruz. İş uygulamalarımız aracılığıyla, sera gazı emisyonlarımızı azaltmak için sürekli iyileştirme arayışında olarak sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı sergilemeyi amaçlıyoruz” dedi.

‘2023 Döngüsel Ekonomi Ödülü’nü aldı

Dünya Sürdürülebilirlik Ödülleri’nde ‘2023 Döngüsel Ekonomi Ödülü’nün sahibi olan Clarios’un döngüsel tedarik zinciri, yeni bataryalar müşteriye teslim edildiğinde kullanılmış batartaların geri alınmasıyla birlikte aynı noktada başlıyor ve bitiyor. 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda verilen bilgilere göre,  Clarios’un bataryaları, yüzde 99 oranında geri kazanılabilecek, dönüştürülebileceği ve yeni bataryalar veya başka ürünlerde  kullanılabilecek şekilde tasarlanıyor. Şirketin bu kapalı döngü sistemi ve tersine lojistik ağı, her yıl yüz binlerce ilave nakliye miline olan ihtiyacı azaltıyor. Ayrıca Clarios bataryalarındaki geri dönüştürülmüş malzemeler, işlenmemiş malzemelere göre yüzde 90 daha az enerji gerektirirken yüzde 90 daha az sera gazı emisyonu üretiyor.

 

Hayırseverliğe bağlılık

Kapsamlı paydaş katılımıyla, öncelikli konularının ve küresel trendlerin analiz edildiği ve gelişen iş beklentilerinin değerlendirildiği 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda Clarios’un dört stratejik kurumsal taahhütü de belirlendi. Bu çerçevede UNICEF, Clarios ortaklığıyla, çocukları iklim değişikliği de dahil olmak üzere çevresel tehdit ve tehlikelerden korumak amacıyla 14 düşük ve orta gelirli ülkede ‘Sağlıklı Çocuklar için Sağlıklı Çevreler’ programını hayata geçiriyor. Bu ortaklık sayesinde UNICEF, çocukları etkileyen çevresel tehditler ve onları nasıl koruyacakları hakkındaki farkındalık programlarıyla 1,5 milyondan fazla bakıcıya ulaştı ve en az 700 genç aktivistin programa katılımını sağladı. 3 binin üzerinde sağlık çalışanı programın farklı boyutları hakkında yönlendirildi.

Mart 2024’te UNICEF, sağlık çalışanlarına yönelik çocukların çevre sağlığı konulu küresel bir e-öğrenme kursu başlattı. Çevrim içi kursa iki aydan kısa bir sürede 1300’den fazla kayıt gerçekleşti. Çocukların çevre sağlığına öncelik verilmesine duyulan büyük ihtiyaç, UNICEF’in desteğiyle 10 ülkeyi daha bu konularda çalışmaya başlamaları için motive etti. Raporda UNICEF’in herhangi bir şirketi, markayı, ürünü veya hizmeti desteklemediği vurgulandı.

 

2030 planını da belirledi

Geleceğe odaklanan Clarios, benzersiz döngüsel ekonomi uzmanlığını temel alarak önümüzdeki dönemde nasıl faaliyet göstereceği ve ilerlemeyi nasıl rapor edeceği konusunda net beklentiler belirlemek üzere ‘2030 Planı’nı geliştirdi. Şirketin 2030 Planı, önceliği işletmenin doğrudan ilerletebileceği belirli bir BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (BM SKH’leri) ile uyumlu olarak belirlendi. Bu öncelikler arasında işlevler arası hesap verebilirlik, sürdürülebilirliğin iş stratejisine entegrasyonu ve bilime dayalı hedefler yer aldı.

Bunları da beğenebilirsin